schijf van 5



              De schijf van 5 is een handig schema voor als je gezond wilt eten.
                Als je gezond wil eten en je volgt de schijf van 5 hoef je alleen maar in elke maaltijden iets                 uit elk vak te eten. Als je volgens de schijf  van 5 eet krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Daarnaast verklein je de kansen op hart en vaat ziekten en kanker. Vak 1 bestaat uit groente en fruit zoals aardbeien, broccoli, prei, bananen, en sla. Vak 2 bestaat uit vetten van vetten moet je niet te veel nemen.  Probeer zo veel plantaardige vetten te nemen in plaats van dierlijke vetten. In dit vak zitten bijvoorbeeld zachte margarine en halvarine voor op brood en bijna alle plantaardige oliën. Vak 3 is vis, peulvruchten, vlees, ei , zuivel en noten. In dit vak zitten de eiwitten, Bij dit vak is het belangrijk om het afwisselen van dierlijk en plantaardig goed in de gaten te houden. Een dag vlees, andere dag vis, ei of tempé. Bij vlees moet je opletten dat je niet te vet vlees neemt maar bij zuivel is het belangrijk dat je juist volle producten gebruikt zodat je vol raakt. in vak 4 zitten brood, graanproducten en aardappelen. Bij dit vak is het goed om zoveel mogelijk volkoren te eten.
Zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst. Bij het ontbijt is het goed om volkoren brood te eten of havermout. Havermout is een heel fijn graanproduct want ten eerste zit je er lang vol mee. Ten tweede kan je er veel mee doen zoals pap, door je yoghurt als muesli, pannenkoeken, overnightoats en als meel voor gezonde cake of koek. Vak 5 is dranken. Bij dit vak is het goed om veel water te drinken en koffie en thee. Vermijd dranken met suiker zoals frisdrank of chocomel. En vermijd dranken met alcohol erin.


Laat even weten in de reacties of jij wel eens eet volgens de schijf van 5,



 



  

Reacties

Populaire posts van deze blog

5 ideeen voor ontbijt volgens de schijf van 5

wat kan je beter vermijden als je op dieet bent